събота, 13 март 2010 г.

Умеете ли да сте щастливи?!?


В началото на 21 век, в България, се оказва, че на голяма част от хората им липсва едно много важно умение -  да бъдат щастливи. Не казвам, че това е закономерност само за нашата географска ширина, но нямам наблюдения над останалият свят. Тук и сега, обаче, този феномен е факт. Феномен е, защото си внушаваме и тръбим посевместно, че радеем за щастие, то е цел на живота ни и логичното следствие от ученето, влюбването, работенето, жененето и т. н., но паралелно с това, не го съзираме, когато е пред очите ни, не го ценим, когато е в ръцете ни, дори не умеем да го потребяваме... Жалко, тъжно...

Какво ме наведе на тази мисъл ли? Поредица от случки, която ме накараха да прогледна, че дори и мои близки, приятели, познати, привидно позитивни хора, не знаят как и кога да са щастливи, да се усмихнат, да се смеят, а много бързо и радушно прегръщат гнева, болката и угорчението. Утре сред неспособните на щастие хора мога да бъда и аз! Ужасяваща перспектива, която не желая да доживея. Защото поне за повечето хора на моята възраст, все още е ясно как да се радваме и да сме щастливи, за сметка на липсата на много други, важни умения, безспорно. И все пак - смеем се на глас, плачем от смях, целуваме, прегръщаме, обичаме. Толкова е хубаво, че чак не ми се вярва, че може да бъде забравено. Но виждам, че може и стреснато се питам - защо?

Толкова ли е черен света ни, че забаравяме радостта от споделения миг на щастие, от споделеността, близостта, обичта? Животът ни ли е прекалено бърз, работата - прекалено тежка, хората наоколо - прекалено чужди и далечни? Или забързани към мечтаният, щастлив живот, забравяме каква цел преследваме, какво е било усещането за щастие от детството ни, как се прави това " да си щастлив", по дяволите... Незнам, опитвам се да проумея, плаша се че няма да успея на време, чудя се дали моженето да си щастлив, не е до време, до възраст, според контекста на живота ти. Дали не е дарба, дали не е дар и късмет, дали не е нещо, отредено само за някои?

А познавате ли хора, които да са щастливи? Аз познавам ли? Има ли такива, изобщо? Не говорим въобще за щастливите пияници по улиците и кръчмите, за новобогаташите за които не случайно е писана народната мъдрост - "богатите също плачат", за държанките със скъпи коли, палта и ежедневие лишено от смисъл, за смеещите се в парка влюбени... Защото висчки те са щастливи по своя си начин или по общоприетия, но някак мимолетно, нетрайно... Аз търся от онези, щастливци, които имат време за себе си и близките си, знаят какво значи почивка, почивни дни, семейни събирания, приятелски вечери. Търся хора, които умеят през тези 2 часа или 10 дни да си почиват пълноценно, да се наслаждават на себе си, на човека от среща, да дишат с пълни гърди, да се смеят на висок глас, както преди, да спорят за дреболии, без да ги превръщат в драми.

Има ли място в света ни за такива хора? Ще бъдем ли и ние някога от тях? Ще оцелее ли тази порода? Иска ми се, мечтая да е възможно. Макар да не откривам много или дори няколко такива хора, надявам се... Може би началото за себе си, поставям сега, когато търся решение, на още не съществуващият пред мен проблем. Може би, отговорът е всички да се замислим за това, знаем ли още как да бъдем щастливи, и ако да - можем ли да не забравим рецептата, погълнати от живота. 
Аз все още умея да бъда щастлива, дори и сред тези, които вече не умеят и другите, които още не са се научили... Дали ще остане така, зависи от мен, независимо какво ще ми се случи от тук на сетне, къде ще се озова след години, какъв ще е животът ми. За да не забравям, мисля да потребявам с пълни сили... усмивки, целувки, прегръдки, вицове, истории, клетви, обещания, намерения, идеи, смях, докосвания... А когато, ако, и това ми омръзне или се превърне в рутина, мисля да започна да напомням на онези забравилите, какво беше усещането... Не искам да съм ничий ментор, но и в тази мисия защитавам повече себе си, от колкото други, така че ще бъда, ако трябва...
За мен е важно да не забравям как се диша с пълна гръд, как гъделичкат влюбените пеперуди в стомаха ми, как нарцистично самозадоволява звука на клавишите, под които се изливат моите мисли и творения... Умея да бъда щастлива и искам така да продължи! А вие - умеете ли да сте щастливи? Целунете жената, изведете децата, поканете съседите на филмова вечер, отидете на дискотека, прочетет отново "Малкият принц", хапнете любимо ястие, разкажете виц и се смейте с глас! Нахранете душата и разтупкайте сърцето си с малко щастие, за да получи някоя и друга позитивна вибрация, клетият ни, студен, забързан, кален свят... А утре - ще има достатъчно неща за които да се тревожите и ядосвате! So don't worry, be happy... Like... today!!!

вторник, 9 март 2010 г.

Swich off party 2... for the earth!



И вие ли сте от онези хора, които не вярват, че са важна брънка от вселенският замисъл и машината на живота? Спирайте да четете, минете на друг блог и други писания... Защото аз съм от другите - заслепените мечтатели... Аз мога да променя света... сама, когато и както реша! Не вярвате?! Ето тук идва Мадона, за да ви го каже вместо мен - You'll see! :) Усмихвам се заради вашето безверие и моят неопрадван за сега ентусиазъм... Приятно е да си от мечтателите, а не от обезверените... Свободно е някак!

По-хубавото усещане, обаче, е да си един от много! Ние сме група! :) Доста е готино да си част от едно, може би заблудено, но позитивно и амбицирано стадо... Каква сила има само една група от всемогъщи единаци... Та ние сме почти титани... А сме го решили и сме завъртяли планетата на обратно! :) Обаче, понеже не сме чак такива грандомани обичаме по човешки, да помагаме на земята и околните, да оцеляват по малко... И тази година, като предната, когато открихме за съществуването на подобна инициатива, ще се сдружим в оречен час, на оречено място, на 27 март, за да дръпнем шалтера за 60 минути, в името добруването на нашата най-майка - Земята. 

За нашата географска ширина акцията е нещо ново, за останалият свят - нещо старо, но все иде реч за нещо синьо и взето на заем. Защото, нали не забравяте, че всеки ден на тази прекрасна синя планета е дар, за който не сме направили кой знае какво... И именно заради това, не трябва да приемаме благодатното си съществуване тук за даденост... Утре може да се удавим в боклука, който произвеждаме с тонове в секунда, да се удушим във вредни газове или да се изпечем под силата на нахлуващото през нашата озонова дупка, слънце... Още утре може да спрем да бъдем, ако още днес не се вземем в ръце. Умните глави са изчислили, че едно добро начало, е колкото се може повече хора, домакинства, страни, да спрат консумацията на ток, до колкото им е по силите, само в един час, в един ден на годината. Никак не звучи трудно, нали...

Скептиците, ще кажат, че това е поредната пропаганда прикриваща корпоративен интерес, че държавният генератор на ток ще се напрегне прекомерно, за да стартира масово подаването на електроенергия, след като е спрял и видиш ли ще останем инцидентно без ток, за дълго... Други няма да преживеят да изпуснат мача или любимият турски сериал, заради далечната кауза. Е, ние сме от малцинството лунатици. От малките мухи, които смятат, че може с пърхане да правят вятър, от пеперудите в единия край на планетата, които с крилата си, предизвикват тайфун на другия й край... И ние ще бъдем в точният час, на точното място, за да си спрем телевизора, пералнята, радиото и лампата, за едни новини, плюс спортна емисия, плюс времето и рекламите - време... Има толкова забавни и свежи неща, който можем да правим в този час, без да потребяваме ток... Толкова много можем да си кажем, нарисуваме, изпеем... А има и свещи, хора... Дори може да си докарате романтика... :)

Swich off party 2 ще бъде факт на 27 март, тази година. По света ще има много подобни, по-масови или изолирани акции... В София и България има и други заблудени души, които ще се включат. Очарователно ще е ако и някои от институциите ни дадат добър пример в това начинание... Не разчитам на тях, нито на вас, че ще се включите, разчитам само на себе си и останалите ентусиасти... Разчитам, че ще дарим глътка въздух на изтормозената ни планета, че ще дадем пример на останалите хора, че ще се забавляваме... Можем си го! Каузата си заслужава, пък и е поредният повод за party, ако щете... И ще го бъде! За Земята, в деня на Земята, в часа на Земята...

Be there! Какво можеш да загубиш, в крайна сметка и какво толкова важно имаш да правиш?! Нещо за себе си? Е, какво по-съществено и добро от това... Все пак ти се живее, нали.. Тук, на Земята... CAPISH? 

понеделник, 8 март 2010 г.

За теб...


















Ще прозвучи малко като реклама, доста позната на повечето от вас, но дори жените, особено жените, имат нужда от реклама... И то точно днес - в деня в който ги почитаме, обгрижваме, ухажваме, обичаме показно... ;) Такъв може да бъде всеки един ден от годината и трябва да бъде, но за недосетливите и пестеливите, отбелязваме в календара именно днешната дата - 8ми март, като световен ден на Жената. 

Този пост е за теб... мамо, сестро, бабо, дъще, приятелко, любима... Защото и днес, както всеки друг ден, ти ще се раздадеш, почти разпилееш, за да направиш някого щастлив, дори повече от един... Българската жена, жената на света, майката, дъщерята, съпругата... Тя живее всеки следващ ден, по-отдадено от предишния - за любимият, мъжът, семейството, приятелите, обществото... Тя ражда, не просто защото може и иска, но и за повече деца на света, за да зарадва своята майка, правейки я  баба, за да възгордее съпругът си като баща, за да се бори с прогресивното застаряване на нацията, ако щете...  :) Тя работи, не само и предимно заради устрема за успех ,и реализация, но и за да увеличи семейния бюджет, да нахрани детето си, да прати пари на възрастните си родители, да помогне в бизнеса на приятел. Всеки божи ден, още - готви, чисти, подрежда, поддържа домашния уют, забавлява, разтоварва, обича. И именно заради това смятам, че не един, а 365 дни в годината са малко, за да бъде изразен възторга ми от това чудо на природата - жената. 

Няма да ми стигне животът, за да се отблагодаря лично на жените променили моето битие - бабите ми , майка ми, сестра ми, близките ми приятелки, първата ми класна, последната ми класна, учителки, пеподаватели в университета, изненадващо мъдри познати - все жени, който с едно изречение или след много говорене, са ми дали нужната помощ, насока, успокоение или вдъхновение, за да продължа по пътя си, в правилната посока и на горе...

До всеки от нас има поне една толкова значима жена, зад всеки велик мъж, пред всяко неосъзнало генилаността си дете, редом до тъжен приятел, наскърбен близък, с подадена ръка, към паднал на улицата старец / да факт е, че в подобни ситуации, по-смели и действени са именно жените, по природа състрадателни към ближния/. За тези бижута, които не просто красят, но и балансират света ни, трябва да благодарим всекидневно. А днес - да ги поглезим с цвете или подарък, или и двете... Да им кажем гласно, че ги обичаме, че са красиви и важни, че са ценени. Да ги целунем и прегърнем, да ги отменим, да ги зарадваме с жест или мил поглед. Похвално и главозамайващо е, че някой жени, дори повечето, избутват по цяла година - работа, семейство и връзка, базирани само на едното лале от 8ми март... А представете си, какво биха могли да направят, ако получаваха дължимата, мотивираща доза обич и признателност, всеки ден...

Крехки като цвете, но пак толкова свежи, жилави, цветни, ароматни и впечатляващи... Няма спор - те движат света ни! Майките, бабите, сестрите, дъщерите - ежедневен труд, граничещ с подвиг, неугасваща усмивка и завиден ентусиазъм... За изобретателността им, могат да се напишат книги... За бурният нрав - има заснет не един филм. Тайфуни с нежни имена - те са центъра на нашата вселена и пътеводната ни светлина. За това трябва да ги обичаме именно днес, поне днес, точно днес!

На 8ми март аз казвам едно огромно "благодаря" и едно просълзено "обичам те" на моите жени... Правя това признание и от ваще име за всички останали - за работохоличките, за кариеристките, за майките, за бабите, за дъщерите, за сестрите, за професионалистките, за земеделките, за бизнес дамите, за продавачките, за инжинерите - жени, за преподавателите, за лекарите - жени, за политиците - жени, за революционерите - жени, за кротките домакини, за ниските, за високите, за малките, за големите, за гмуркачите - жени, за жените сърфисти, за ексцентричните, за истеричните, за смешните, за оптимистките, за песимистките, за реалистките,  за търпеливите, за предпазливите, за изморените, за тези които се целуват, за тези които ни целуват, за тези които ни допълват, за тези които ни привличат, за тези които се вричат, за цариците, за жените диджеи, за фенките, за усмихнатите, за космонавтите, за тези които живеят сами, за тези които живеят заедно, за тези които са номер едно, за невинните, за силните, за отговорните, за оригиналните, за свободните, за отворените, за консервативните, за пресметливите, за любознателните, за тези които те обичат, за тези които не те обичат, за тези които те обичат малко, за тези които те обичат много, за слъневите, за тъжните, за тези които са тук, за тези които вече ги няма, за всички нас, за теб...  

Обичаме те! Днес е твоят ден! Честит 8ми март! :*:*:*


пс: вдъхновението - на заем от Кока Кола ;) http://vbox7.com/play:36e6bf21