неделя, 20 юни 2010 г.

София прайд 2010 - да се учим на свобода, зедно!



Пак лято, пак Pride и пак хора на които някой и нещо им пречи. Неможе ли за 30 минути гей - България да потанцува, попее и да си покаже дружно носа / не прашките/ на вън - нещо което в ежедневието й е забранено, защото е пълно с тесногръди комплексари? И в прочем, само за протокола - да има такова понятие гей - България на пук на всички мишоци! Те са на масата на която се храните, в кафенето ви, в магазина пред блока, на детската площадка, на НДК, в театъра, в Мола, в Пазаржик, на Благоевград ;) , в Бургас, масово по Варна, в София.
Те са ваши познати, мои съседи, приятели на родителите ви, съученици на децата ви, чичо ви, леля му, племенника й, брат ми... Те сме ние! Хора като "нормалните" хетеро, които не носят табелка на челото си - идиот и не заразяват въздуха с различността си.
Говоря, по-точно пиша от името на хетеро половината си. Да защото имам и друга, от различните. Дори смятам, че всеки човек е би полярен, но това си е моя лична теория. Ако съм права - всеки от нас е нахално различен гей и едновременно - типично нормален хетеро. Ние сме братя беее! :)
Бях на минaлогодишния парад, мисля да отида и на този, ако имам късмет - като медия ;) . Не съжалявам, че взех учатие 2009-а, защото срещнах много познати, подкрепих доста приятели, запознах се с либерални българи от вида -"хетеро", които бяха довели и децата си да видят те, че има равенство, демокрация и търпимост в БГ. Беше празнично, музикално,весело, ведро и даряващо с подчертано усещане за свобода. Искам моите близки, моите деца да познават това усещане. Искам всеки от нас да се бори за него...
Тази година посланието на прайда, т.е. на общността е - обичай равенството, прегърни многообразието. Толкова хубаво и истинско, че всеки път като го чета се усмихвам. Не просто хетеросексуалните, а всички българи имаме нужда принципно да прочетем, проумеем и следваме тази повеля. За това аз ще бъда там. Моите приятели - хетеро, не точно или изобщо, също ще бъдат до мен. Ако успея да домъкна и камерата на телевизията, обещавам да получим и максимално цветен, свеж и реалистичен отзвук от прайда. Защото е време да си кажем истината в очите, за по-глухите да им я изкрещим в ушото - ние сме тук, хора като вас, които обичат, са обичани и имат право на свобода, във всеки нейн смисъл.
И догодина пак! Повторението е... знаете ;)