четвъртък, 22 юли 2010 г.

Когато на човек му се дослуша чалга...

Когато на човек му се дослуша чалга... Да, на всеки му се случва, не се правете на скандализирани... Та, когато това стане - душата нещо се е разстроила. Едно време мислех, че и слуха и музикалния ти вкус също трябва да са се разстроили, за да слушаш подобни песни, но сега знам, че не е така.


Като казвам разстроила, нямам предвид само в негативен смисъл. Нещо те тормози, нещо те радва неописуемо, нещо се случва в душата ти... Време е за чалга. Който не е го е правил никога, да хвърли първия камък! Съмнявам се да се намери такъв човек.


Май няма друга като тая музика, която да може да се намърда в битието ти, в контекста на дните ти, без да си я канил, без изобщо да я харесваш. Може би за това я наричат клиширано – музика за душата. Има някаква истина в това определение. Ако не докосне никога душата ти пък, не може поне веднъж да не те придружава „на маса”. Значи не останаха социални групи, възрасти и общности, които в един или друг момент да не се докоснат до чалгата.


Когато на човек му се дослуша чалга, я някоя рана е зейнала, я някой си е тръгнал или пък се е появил неочаквано и апокалиптично. Едни я подкрепят с ракия, други със салата, трети – с двете, четвърти я приемат от сутринта и чиста, по цял ден. Въпросът е, че душицата ни си намира кога да си поиска – утеха, разтуха, компания.



Когато на Ива й се дослуша чалга работата е дебела. Обикновено е предизвестено от порой сълзи, океан усмивки или буреносен бяс. Не започва добре, но свършва добре, признавам си - с едно усещане за лекота и покой. Кой да знае, че ще кажа някога това за чалгата... И тя обаче, като всяка брънка от този свят и всеки крайъгълен камък от моя живот си е заслужи признанието.

Когато на човек му се дослуша чалга нещо се е счупило безвъзвратно и непоправимо...



Е, за добро или за лошо – днес на човека му се слуша чалга! Пускай и наздраве!